fbpx

Doet u zaken met het Verenigd Koninkrijk? Bereid u voor op Brexit

9 februari 2019

Op 29 maart verlaat het Verenigd Koninkrijk (VK) de EU. Het VK wordt dan een land buiten de EU. Dat heeft gevolgen voor bedrijven die zakendoen met het VK. Bereid u daarom goed voor. Hieronder leest u wat u nu vast kunt doen.

Kijk wat de gevolgen zijn voor de btw

Voert u goederen in vanuit het VK? Of voert u goederen uit naar het VK? Kijk wat er verandert voor de btw en of u daarvoor iets moet regelen.
Als u bijvoorbeeld regelmatig goederen invoert, kunt u bij ons een vergunning artikel 23 aanvragen. U betaalt dan geen btw bij de Douane. In plaats daarvan geeft u de btw aan in uw btw-aangifte. Hebt u recht op aftrek van btw? Dan kunt u deze btw ook als voorbelasting aftrekken in uw aangifte. U betaalt dan per saldo niets. Bedrijven die regelmatig goederen invoeren vanuit het VK, hebben van ons een brief hierover gekregen.
Lees meer over btw en zakendoen buiten de EU.

Regel uw douanezaken

Als het VK de EU verlaat, gelden andere douaneregels. Zorg dat u een EORI-nummer hebt en dat u douaneaangifte kunt doen. Ga ook na of u vergunningen nodig hebt. Lees meer bij: Wat betekent Brexit voor mijn douanezaken?

Overgangsrecht

Er komt een tijdelijk overgangsrecht. Het voornemen is dat voor verschillende belastingen wordt gedaan alsof het VK de Europese Unie nog niet verlaten heeft. Dit overgangsrecht is voor burgers en bedrijven, en geldt waarschijnlijk voor de rest van het jaar. Het geldt nĂ­et voor uw douanezaken.
Met het overgangsrecht hebt u langer de tijd om u voor te bereiden. Ook wordt zo voorkomen dat bedrijven in 1 boekjaar met verschillende belastingregels te maken krijgen. Lees meer op rijksoverheid.nl.

Andere gevolgen

Op dit moment zijn nog niet alle gevolgen voor uw belastingzaken duidelijk. Zodra we meer weten, leest u dat op www.brexitloket.nl


Ga terug naar het overzicht