fbpx

Bijtelling op een bestelauto of bestelbusje

12 april 2018

Hoe voorkom je dit?

Bezit je als ondernemer een bestelauto of een bestelbusje? Dan is in principe privégebruik mogelijk en geldt gewoon de bijtelling vanwege privégebruik. Je moet wel kunnen aantonen dat je minder dan 500 kilometer privé hebt gereden om bijtelling te voorkomen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door middel van kilometeradministratie. De bijtelling kan ook vermeden worden als privégebruik met het voertuig niet mogelijk is. Dit kun je aantonen door de auto’s na werktijd op een afgesloten terrein te parkeren of de contactsleutels op te bergen zodat niemand anders erbij kan.

Privé gebruiken
Ben je eigenaar-ondernemer of dga? Dan geldt deze uitzondering helaas niet, je hebt namelijk zelf de sleutel en kan het voertuig daardoor makkelijk privé gebruiken. In dit geval kun je de bijtelling dus voorkomen door de auto niet meer dan 500 kilometer per jaar privé te gebruiken. Wanneer je het voertuig helemaal niet privé gebruikt kun je het beste een ‘verklaring van uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ invullen.

Als blijkt dat je de auto of het busje toch meer privé gebruikt dan ben je alsnog de bijtelling verschuldigd, plus een boete. Zélfs als je maar een kilometer te veel privé hebt gereden. Dit geldt ook bij gebruik van de ‘verklaring van uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Wij beantwoorden ze graag. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek via 085 – 009 12 28 of mail naar vragen@centigo.nl


Ga terug naar het overzicht