fbpx

De voordelen van een youngtimer

21 februari 2018

Hoe voordelig een oude auto kan zijn

Vaak wordt gedacht dat nieuwe auto’s veel voordelen met zich meebrengen. Maar dat is niet altijd het geval. Voor ondernemers kan een zogenaamde youngtimer ook heel voordelig zijn. Benieuwd wat deze voordelen zijn? Wij leggen ze je graag uit.

Allereerst is het belangrijk te weten wat een youngtimer is. Dit zijn personenauto’s van minimaal 15 jaar oud, en dus een stuk minder duur dan een gloednieuwe auto. Hierdoor zijn de jaarlijkse afschrijvingskosten beperkt.

Behalve de lage jaarlijkse kosten brengen youngtimers nog een ander voordeel met zich mee, je kan er namelijk ook fiscaal van profiteren. Bij een youngtimer wordt het privévoordeel bepaald aan de hand van de waarde in het economisch verkeer. Je betaalt namelijk een bijtelling gelijk aan 35% van de werkelijke waarde van de auto. Omdat de aanschafwaarde over het algemeen vrij laag ligt, is deze bijtelling dus ook laag.

Een handig voorbeeld
Een voorbeeld: je koopt een auto van €75.000,-. Met het bijtellingspercentage van 22% en maximale belastingtarief van 52% kost de bijtelling je €8.580,- per jaar. Kies je voor een youngtimer van €12.500,-? Dan is de bijtelling slechts €4.375,- per jaar.

Het laatste, maar niet minder belangrijkste voordeel, is dat voor de heffing van btw geen bijzondere regels gelden voor youngtimers. Dit houdt in dat je de omzetbelasting over het onderhoud, de brandstof en aanschaf kunt terugvragen bij de fiscus. Voor het privégebruik moet echter wel een correctie gemaakt worden.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Wij beantwoorden ze graag. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek via 085 – 009 12 28 of mail naar vragen@centigo.nl


Ga terug naar het overzicht