fbpx

Motorrijden op kosten van de zaak

17 november 2017

Echte motorrijders kennen het gevoel als geen ander: lange afstanden naar de mooiste plekken, de verbondenheid met andere motorrijders en optimale vrijheid. Hoe mooi is het dan als je een motor op kosten van de zaak kan kopen? Hier zitten echter wel wat voorwaarden aan vast. Wij leggen ze je graag uit.

De motor moet allereerst voor zakelijke doeleinden gebruikt worden, de kosten van je motor zijn aftrekbaar mits dit zakelijk verdedigbaar is. Een ritje naar de supermarkt mag, maar privé gebruik hoef je niet door te geven. Er geldt namelijk geen forfaitaire bijtelling.

Het zakelijk gebruiken van een motor moet wel een gegronde reden hebben. Voor een advocaat is het logisch dat hij snel van A naar B moet reizen, maar een schilder kan toch echt beter in een busje rijden om al zijn spullen te vervoeren.

De aanschaf en gebruikslasten van je motor worden als lasten verantwoord in je onderneming, hierop moet een correctie voor het privé gebruik plaatsvinden. Hiervoor moet je wel bijhouden hoeveel privé kilometers en hoeveel totaal kilometers je op jaarbasis rijdt. De verhouding tussen deze twee vormt de verhouding voor het deel van de kosten en btw die gecorrigeerd dient te worden. Hierdoor komen kosten en btw van privé kilometers niet voor aftrek in aanmerking. De verhouding van de kosten en de btw voor het zakelijk gebruik van de motor zijn dan aftrekbaar in je onderneming.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Wij beantwoorden ze graag. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek via 085 – 009 12 28 of e-mail ons.


Ga terug naar het overzicht