fbpx

Teruggevorderde btw op openstaande facturen terugbetalen

4 januari 2017
Er is een nieuwe regeling, ingaande per 2017, die gevolgen heeft op openstaande inkoop- en verkoopfacturen ouder dan 1 jaar.

Btw op opstaande facturen terug betalen

Heeft u de btw op ontvangen facturen in vooraftrek genomen, maar de factuur nog niet betaald? Dan moet u de btw na één jaar alsnog voldoen. Volgens een nieuwe regeling bent u de btw op deze openstaande facturen verschuldigd op 1 januari 2017 en moet u hierover btw-aangifte doen. Ga dan ook na welke facturen op 1 januari 2017 een jaar openstaan. Door tijdig een afspraak te maken met uw crediteur kunt u voorkomen dat u de btw weer moet terugbetalen.

Afspraken met crediteuren

U zult inzichtelijk moeten hebben welke facturen u nog moet betalen. Staan deze facturen op 1 januari 2017 al een jaar open? Dan bent u de btw die u heeft teruggevraagd, weer verschuldigd. De btw verwerkt u op de btw-aangifte over het eerste tijdvak in 2017. Een afspraak met uw crediteur kan voorkomen dat u de btw weer verschuldigd bent. Het akkoord moet ertoe leiden dat de koopschuld wordt omgezet in een leenschuld.

Effect op verkoopfacturen

Heeft u een verkoopfactuur opgesteld met btw, dan kunt u de btw weer terugvragen zodra de factuur een jaar openstaat. De btw op facturen die op 1 januari 2017 openstaan, kunt u terugvragen over het eerste tijdvak van 2018. De nieuwe regeling werkt dus voor verkoopfacturen niet met terugwerkende kracht.

Ga terug naar het overzicht