fbpx

BTW nummer

24 oktober 2014

Btw-nummer, omzetbelastingnummer, fiscaal nummer, OB-nummer, RSIN, btw-identificatienummer… U krijgt er als ondernemer mee te maken, maar gaat het nou steeds om hetzelfde nummer? U leest het hier.

Btw-nummer
U ontvangt een btw-nummer zodra de Belastingdienst u registreert als ondernemer voor de omzetbelasting. Dit btw-nummer moet u op uw facturen moet zetten. Maar er worden aardig wat verschillende benamingen gebruikt om naar dit nummer te verwijzen: btw-nummer, OB-nummer, omzetbelastingnummer, fiscaal nummer, RSIN, btw-identificatienummer.

Het komt allemaal langs, terwijl het niet altijd om hetzelfde nummer gaat. Daarom een korte uitleg over hoe het btw-nummer tot stand komt.

1. BSN, sofi-nummer, fiscaal nummer
BSN, sofi-nummer; Iedere inwoner van Nederland die staat ingeschreven bij een gemeente ontvangt een Burgerservicenummer (BSN). In het verleden was dat het sofi-nummer. Het BSN is 7 tot 9 cijfers lang. Omdat een eenmanszaak een natuurlijk persoon is, wordt in dat geval voor het btw-nummer het BSN van de eigenaar gebruikt.

Fiscaal nummer = RSIN
Elk rechtspersoon, ofwel niet-natuurlijke persoon, ontvangt een fiscaal nummer van 7 tot 9 cijfers. Dit geldt ook voor samenwerkingsverbanden en bijvoorbeeld verenigingen en stichtingen. Het fiscaal nummer staat geheel los van het BSN of sofi-nummer. Sinds 2010 heet het fiscaal nummer het Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatie Nummer (RSIN).

2. Omzetbelastingnummer, OB-nummer
Het omzetbelastingnummer is óf uw Burgerservicenummer (BSN) óf het RSIN (fiscaal nummer) van uw bedrijf met daarachter een 3-cijferige code uit de reeks B01 t/m B99. U kunt het in sommige formulieren van de Belastingdienst tegenkomen. Het omzetbelastingnummer wordt ook wel OB-nummer genoemd.

3. Btw-nummer, btw-identificatienummer
Een btw-nummer bestaat standaard uit 14 tekens en begint met de landcode NL. Daarachter komt het omzetbelastingnummer met daarachter een 3-cijferige code uit de reeks B01 t/m B99. Als het omzetbelastingnummer minder dan 9 cijfers telt, dan worden er zogeheten voorloopnullen gebruikt om alsnog tot 9 te komen. Het btw-nummer wordt ook wel het btw-identificatienummer genoemd. Het nummer dat u op uw facturen zet, ziet er als volgt uit: NL0012345678B01.


Ga terug naar het overzicht