fbpx

De 5 belangrijkste coronaregelingen voor ondernemers vanaf 1 oktober 2020

30 september 2020

Het coronavirus is nog steeds niet onder controle. De gevolgen van het virus zijn goed te merken en de economische recessie is voorlopig nog niet voorbij. Hier zijn veel ondernemers de dupe van. Centigo leeft er mee met deze ondernemers en staat klaar voor haar klanten te helpen waar dat mogelijk is. 

Het kabinet heeft bekend gemaakt dat het steun-en herstelpakket voor ondernemers en werkenden verlengd wordt tot en met 2021. De maatregelen hebben als doel: steunen, helpen aanpassen en investeren. 

Coronaregelingen voor ondernemers en werknemers vanaf 1 oktober 2020

NOW 3.0 (tegemoetkoming loonkosten) 

De NOW wordt met drie keer drie maanden verlengd. In die periode wordt de NOW geleidelijk afgebouwd, zodat ondernemers en werkenden tijd en ruimte hebben om zich aan te passen.

Tozo (inkomensondersteuning zelfstandigen)

Ook de Tozo wordt met negen maanden verlengd. De Tozo kent een toets op beschikbare geldmiddelen. Gemeenten zullen vanaf 1 januari 2021 hulp bieden aan zelfstandig ondernemers. Denk hierbij aan om-of bijscholing en heroriĆ«ntatie. 

Via deze link komt u er gemakkelijk achter of u recht op de Tozo heeft.

TVL (tegemoetkoming vaste lasten mkb)

De belastingvrije tegemoetkoming wordt opnieuw ingezet en het maximale bedrag per bedrijf per drie maanden wordt verhoogd naar 90.000 euro. De regeling wordt met drie keer drie maanden verlengd tot en met 30 juni 2021 en in die periode geleidelijk afgebouwd, zodat ondernemers tijd en ruimte hebben om zich aan te passen.

Borgstelling, leningen en garantiefondsen

De extra, verruimde of meer toegankelijke kredietverlening en -garanties aan kleine en middelgrote bedrijven voor voldoende liquiditeit (BMKB-C, GO-C en KKC) blijven ook na 1 oktober 2020 beschikbaar.

Belastingmaatregelen

Ondernemers kunnen tot 1 oktober 2020 belastinguitstel aanvragen. Daarmee loopt het uitstel op uiterlijk 1 januari 2021 af. Ondernemers moeten echter niet alsnog in de knel komen bij het terugbetalen en krijgen met twee jaar ruim de tijd om de opgebouwde belastingschuld weer af te lossen. De tijdelijke verlaging van invorderingsrente naar bijna nul wordt verlengd tot en met 31 december 2021, zodat ondernemers met zo min mogelijk extra kosten worden geconfronteerd.

Aandacht voor andere zaken

Nu het wellicht rustiger is in uw onderneming biedt dit ook de mogelijkheid om orde op zaken te stellen. Zo kunt u bijvoorbeeld extra aandacht schenken aan uw boekhouding. Ondervindt u hierbij problemen of heeft u vragen hierover? Neem dan contact met ons op! 

Meer informatie over de regelingen vindt u hier.


Ga terug naar het overzicht